CAUTARE
 
09.04.2010
Continuam prezentarea modalitatii de intretinere a componentelor sistemului Brabender de analiza a fainii, venind in sprijinul utilizatorilor Analizorului pentru coca si calitatea fainii conform ICC 115/1 - FARINOGRAPH-E. [...]
23.03.2010
Calitatea fainii reprezinta una din problemele fundamentale pentru industria panificatiei. Astfel, pentru obtinerea produselor de buna calitate, este necesar ca sistemul de analiza a fainii sa fie cat mai bine intretinut. [...]
 Balantele analitice nu sunt deloc aparate banale
 NOUTATI » Balantele analitice nu sunt deloc aparate banale

In orice laborator de chimie sau biologie exista o serie de aparate de uz general care sunt aproape indispensabile. Acesta este si cazul balantelor analitice. Si deoarece toata lumea are si foloseste astfel de echipamente, atitudinea fata de ele este extrem de relaxanta.

Totusi, ele deja masoara cu precizie si sensibilitate foarte mare, de aceea trebuie avute in vedere o serie de precautii atunci cand se fac masuratorile:

1. Stabilitatea mesei. In multe locuri se considera ca masa pe care sta balanta este stabila daca este o masa de faianta, daca este o polita prinsa de perete sau daca are picioare metalice.

Din pacate acestea sunt doar aparente. Picioarele metalice nu fac decat sa transmita mai usor vibratiile, polita (consola) din perete este de multe ori doar un cadru metalic prins in doua dibluri si care se misca la prima atingere, iar faianta de pe suprafata mesei face ca deplasarea balantei cu doar 1-2 centimetri sa schimbe planeitatea acesteia (se deplaseaza bula de nivel) si sa se piarda calibrarea.

Nici utilizarea unui covor de cauciuc nu este o idee buna. Chiar daca in aparenta ar prelua din vibratiile ambientale in realitate cauciucul este sursa de instabilitate a indicatiei deoarece se taseaza la fiecare apasare a unei taste sau la atingerea balantei.

2. Temperatura ambianta. Stablilitatea temperaturii din mediul ambiant teste foarte importanta daca faceti cantariri o perioada mai indelungata. In ciuda parerii incetatenite ca balantele trebuie sa fie amplasate intr-o camera separata cu aer conditionat care sa asigure o temperatura intre 20-25 grade C aceste conditii nu sunt in realitate potrivite.

2.a. Aerul conditionat produce curenti de aer care sunt sursa de perturbatie majora pentru cantarire. Oprirea aerului conditionat face sa se produca o variatie de temperatura pe durata cantaririi care duce deasemenea la erori care sunt cu atat mai mari cu cat cantarirea dureaza mai mult.

2.b. Tot temperatura, mai exact diferenta de temperatura, este cauza variatiei indicatiei unei balante analitice atunci cand in camera balantei este o temperatura si vasele in care se face cantarirea au alta temperatura. Din cauza acestei diferente pe suprafata vasului apar microcurenti de aer care fac ca greutatea aparenta a vasului sa varieze pana cand cele doua temperaturi se egalizeaza. Cu cat vasele au volum mai mare cu atat efectul este mai spectaculos.

2.c. De asemenea, daca probele cantarite sunt scoase din frigider pe suprafata acestora se vor acumula prin condensare mici picaturi de apa care fac sa varieze indicatia balantei dar care dau si un rezultat eronat ca urmare a faptului ca veti cantari apa ca si cum ar fi proba. In general echilibrul termic intre balanta, vasul de cantarire si proba cantarita este foarte important.

2.d. Nici cantarirea probelor foarte volatile (de exemplu alcool) nu este simpla. Aceasta se poate face doar in vase bine inchise altfel volatilitatea duce la instabilitatea cantaririi.

3. Influente magnetice si electrostatice.

3.a. Nu este bine sa cantarim cu vase in care sa se afle si baghetele agitatoarelor magnetice. Acestea sunt generatoare de camp magnetic si care are ca efect introducerea unei erori de cantarire importante (10...20 de diviziuni adica 1...2 mg).

3.b. Un efect de instabilitate este provocat si de incarcarea electrostatica a vaselor in care cantariti. In ultima vreme se utilizeaza vase de plastic si daca acestea nu sunt antistatice veti avea mari probleme la cantarire. Acelasi lucru se intampla cu probele care se pot incarca electrostatic, cum ar fi filtrele de aer sau chiar unele pulberi.