CAUTARE
 
09.04.2010
Continuam prezentarea modalitatii de intretinere a componentelor sistemului Brabender de analiza a fainii, venind in sprijinul utilizatorilor Analizorului pentru coca si calitatea fainii conform ICC 115/1 - FARINOGRAPH-E. [...]
23.03.2010
Calitatea fainii reprezinta una din problemele fundamentale pentru industria panificatiei. Astfel, pentru obtinerea produselor de buna calitate, este necesar ca sistemul de analiza a fainii sa fie cat mai bine intretinut. [...]
 Intretinerea echipamentelor de extractie (II)
 NOUTATI » Intretinerea echipamentelor de extractie (II)

Pentru pastrarea eficacitatii aparatelor, e nevoie cateodata doar de cateva gesturi simple, dar frecvente, ca urmare, ne-am gandit ca e bine sa continuam prezentarea operatiunilor de intretinere preventiva care sunt la indemana utilizatorului de echipamente mai speciale.

In cele ce urmeaza ne vom opri asupra masurilor de intretinere care il privesc pe utilizatorul Sistemului analitic de extractie a lichidelor supercritice produs de compania americana Super Critical Fluids.

Sfaturi practice si la indemana oricui, pentru intretinerea aparatului de extractie cu dioxid de carbon lichid

Ce trebuie sa faceti...

  • Inainte de fiecare extractie, utilizatorul trebuie sa se asigure ca nu exista nici o scurgere pe traseul de dioxid de carbon lichid de la butelia de CO2 pana la vasul de extractie. In cazul in care se foloseste si pompa de co-solvent, se va verifica sa nu existe scurgeri in jurul capacului pompei.
  • Asigurati-va ca evacuarea de dioxid de carbon nu este obturata, pentru a nu bloca libera circulatie a dioxidului in exteriorul laboratorului.
  • Verificati buna functionare a ventilatoarelor de racire. In cazul in care sesizati ca ventilatoarele nu functioneaza sau observati o functionare diferita de cea obisnuita, contactati un inginer de service de la LabService.
  • In momentul in care presiunea scade sub valoarea de 750 psi sau se observa ca pompa continua sa lucreze, iar presiunea ramane constanta (nu exista o crestere a presiunii), se recomanda schimbarea buteliei de dioxid de carbon lichid.
  • La sfarsitul fiecarei zile de lucru se va verifica daca butelia de dioxid de carbon este inchisa.
  • Conexiunile de intrare si iesire ale vasului de extractie precum si valvele de intrare/iesire trebuie verificate pentru detectia scurgerilor, eventual sa nu fie rasucite sau crapate, sa nu existe praf sau alte obiecte ce ar putea deteriora conexiunile. Aceste conexiuni trebuie schimbate daca oricare din defectele mentionate mai sus sunt detectate.
  • Garniturile de la vasul de reactie trebuie verificate cu regularitate pentru a identifica orice crapatura sau taietura. Daca aceste defecte sunt prezente, vor exista scurgeri de dioxid de carbon, iar in acest caz garniturile se vor schimba cu unele noi.
  • Se recomanda ca dupa terminarea operatiunilor, vasul de reactie se fie curatat cu apa si o solutie de degresare.

Nota:

  • Daca folositi probe uscate sau praf, iar la curatarea vasului aceste particule se prind de filetul vasului (care este uns cu grasime), atunci trebuie sa curatati foarte bine filetul. Folositi apa si solvent, stergeti cu un servetel filetul si asigurati-va ca nu a ramas nici o particula straina pe acesta.
  • Exteriorul aparatului il puteti curata cu o carpa moale imbibata cu o solutie de apa si detergent.
  • Curatati sau schimbati filtrul de la sursa de aer comprimat o data la 6 luni.

Sfaturi pentru schimbarea garniturilor de la vasul de extractie

  • Se va scoate garnitura veche cu grija pentru a nu deteriora canelura in care aceasta se afla. Pentru aceasta operatie se recomanda folosirea unor instrumente din plastic sau din lemn.
  • Cu o solutie de alcool se va curata metalul in portiunea in care va fi asezata garnitura noua.
  • Odata incheiate operatiunile de mai sus, se va trece la instalarea noii garnituri in canelura curatata. Garniturile noi sunt mai rigide si intra mai greu in canelura, astfel pentru a reduce rigiditatea garniturii si pentru a usura montarea lor, se recomanda incalzirea prealabila a acestora intr-o baie de apa.
  • Va sfatuim sa ungeti foarte bine cu grasime siliconica filetul capacului de la vasul de reactie.
  • Infiletati capacul in corpul vasului pana simtiti ca garnitura opune rezistenta. Pentru ca garnitura sa intre la locul ei, va sfatuim sa nu o fortati, ci sa miscati usor inainte si inapoi capacul, pana ce garnitura se aseaza la locul sau.
  • In cazul in care capacul nu este inchis foarte bine, exista riscul sa prezinte scurgeri de gaz sau sa se crape ganitura, astfel, pentru a evita acest din urma caz, recomandam infiletarea capacului vasului de reactie pana la capat.

Insusirea corecta a acestor deprinderi de utilizare va duce la o functionare sigura si indelungata a echipamentelor achizitionate.