CAUTARE
 
09.04.2010
Continuam prezentarea modalitatii de intretinere a componentelor sistemului Brabender de analiza a fainii, venind in sprijinul utilizatorilor Analizorului pentru coca si calitatea fainii conform ICC 115/1 - FARINOGRAPH-E. [...]
23.03.2010
Calitatea fainii reprezinta una din problemele fundamentale pentru industria panificatiei. Astfel, pentru obtinerea produselor de buna calitate, este necesar ca sistemul de analiza a fainii sa fie cat mai bine intretinut. [...]
 Pregatiti-va aparatele pentru concediul de iarna!
 NOUTATI » Pregatiti-va aparatele pentru concediul de iarna!

Se apropie vacanta de sfarsit de an si nu numai noi oamenii ne odihnim, ci si aparatele de laborator trebuie sa se bucure de o pauza. Daca nu vreti sa incepeti un an nou cu necazuri pricinuite de functionarea defectuoasa a aparatelor este bine sa le pregatiti pentru perioada de vacanta.

Foarte important! Nu inchideti caldura in laborator! Aparatele care lucreaza cu apa risca sa fie deteriorate din cauza apei inghetate.

Iata cateva aparate pe care trebuie sa le pregatiti de concediu:

Purificatoare de apa. Aparatele care lucreaza cu apa in general trebuie ingrijite cu atentie, dar aceste purificatoare chiar se deterioreaza daca au o perioada de inactivitate mai mare de 3-4 zile. Ele trebuie sa-si faca un ciclu de circulare a apei prin cartusele de purificare la un interval de 3-5 ore (in functie de producatorul aparatului). Drept urmare, trebuie sa fie lasate in stare de asteptare (stand by) pe toata durata concediului si sa nu li se intrerupa alimentarea electrica si de apa.

Distilatoarele de apa. Acestea nu sunt la fel de pretentioase, dar este recomandat sa fie spalate si apoi golite de apa. Nu trebuie sa uitati sa goliti rezervoarele de apa distilata. Aceasta nu este sterila si o perioada mai indelungata de stagnare a apei in rezervor duce la o contaminare a acesteia.

Autoclavele. Acestea trebuie obligatoriu golite de apa, atat cea din cazanul de lucru, cat si cea din rezervorul alaturat daca este cazul. Si daca tot le-ati golit ar fi recomandat sa curatati si interiorul lor.

Baile de apa. Se golesc si se curata de depuneri.

Distilatoarele de azot Gerhard, Buchi ,Velp. Este foarte important sa fie spalat traseul de NaOH. Pentru aceasta puteti efectua o spalare conform programului de spalare, apoi introducand furtunul de alimentare din tancul de NaOH intr-o sticla cu apa distilata, faceti o spalare manuala.

Masinile de spalat sticlarie. Este un bun prilej de curatare a compartimentului sau rezervoarelor cu detergent. Deionizatorul si dedurizatorul trebuie sa fie ferite de inghet. Ideal ar fi ca apa sa poata circula din cand in cand daca pauza este mai lunga.

Congelatoare si frigidere. Daca nu le folositi in aceasta perioada atunci aveti un bun prilej sa le dezghetati si curatati. Trebuiesc uscate si daca nu aveti o pauza prea lunga, lasati si usa deschisa.

Ph-Metrele. Daca aveti o pauza in masurarea pH-ului puneti electrodul in regim de asteptare. Scufundati-l intr-un vas in care aveti KCl. La reluarea activitatii, inainte de a efectua o calibrare, puneti electrodul pentru 15 minute in solutie de pH 7.00.