CAUTARE
 
09.04.2010
Continuam prezentarea modalitatii de intretinere a componentelor sistemului Brabender de analiza a fainii, venind in sprijinul utilizatorilor Analizorului pentru coca si calitatea fainii conform ICC 115/1 - FARINOGRAPH-E. [...]
23.03.2010
Calitatea fainii reprezinta una din problemele fundamentale pentru industria panificatiei. Astfel, pentru obtinerea produselor de buna calitate, este necesar ca sistemul de analiza a fainii sa fie cat mai bine intretinut. [...]
 Sfaturi practice pentru utilizarea aparaturii de laborator
 NOUTATI » Sfaturi practice pentru utilizarea aparaturii de laborator

Utilizarea aparatelor de uz general existente in orice laborator de chimie sau biologie trebuie sa se faca tinandu-se cont de anumite caracteristici specifice, pentru a le proteja si a evita situatiile neplacute. Astfel, pH-metrele si baile de termostatare au nevoie de atentie, in timp ce frigiderele si congelatoarele sunt mai putin pretentioase.

PH-METRELE AU NEVOIE DE ATENTIE.

1. Niciodata electrozii de pH nu trebuie lasati uscati. In perioadele in care nu se fac masurari acestia trebuie scufundati intr-un vas cu solutie tampon de pH 7 sau in KCl. Daca nu aveti la dispozitie astfel de solutii, decat sa ramana uscat electrodul - pana faceti rost de solutia adecvata - folositi apa de robinet (in mod normal aceasta are un pH in jur de 7,5).

2. pH-metrele se calibreaza des. Practic trebuie sa fie calibrate zilnic. In mod normal solutiile tampon se folosesc o singura data, si odata folosite nu se toarna inapoi in sticla sub nici o forma. Daca vreti sa mai utilizati inca o data aceleasi solutii de calibrare acestea se pastreaza separat si pe termen foarte scurt.

3. La calibrare, intre doua buffere, electrodul se spala temeinic in apa distilata si se usuca prin tamponare si nu prin frecare.

4. Timpul de viata tipic al unui electrod de pH este de 1 an, daca electrodul nu este utilizat in conditii extreme de temperatura si de pH.

5. Atentie! Solutia de umplere si pastrare de KCl este o solutie saturata, drept urmare nu trebuie lasata sa se evapore si nici nu trebuie supusa la variatii mari de temperatura.

6. Nu pastrati bufferele de pH in frigider. Veti avea probleme la calibrare si nu aveti nici un beneficiu de pe urma pastrarii la rece.

7. Este bine sa cunoasteti aplicatiile pentru care este adecvat electrodul dumneavoastra. Daca il utilizati eronat se poate intampla ca o singura masurare anapoda sa distruga electrodul.

FRIGIDERELE SI CONGELATOARELE SUNT MAI PUTIN PRETENTIOASE.

Totusi trebuie sa tineti cont de cateva lucruri:

1. Nu uitati ca acestea au totusi nevoie de spatiu in jurul lor ca sa permita transferul termic eficient la nivelul radiatorului.

2. Toate aceste aparate profesionale au un ventilator de racire a radiatorului si acesta face sa se adune praf, impiedicand disiparea caldurii. Drept urmare, din cand in cand radiatorul trebuie curatat de praf. Unii producatori (de exemplu Sanyo) au filtre care apara radiatorul si care semnalizeaza cand filtrul trebuie curatat.

3. Gheata formata in interior trebuie curatata periodic. Nu deschideti usa decat daca este nevoie si tineti-o cat mai putin timp deschisa.